BLOG

Šta je perut i kako je sprečiti?

 

Napravite razliku između vrsta peruti

Da bismo shvatili kako ovo stanje nastaje, potrebno je razlikovati dve vrste peruti – suvu i masnu perut.

Suva perut

Suva perut je češći tip, karakterističan po ljuspicama bele ili sive boje. Može se pojaviti ne samo na temenu i kosi, već i na obrvama i bradi. Koren ovog problema je nedostatak hidratacije temena glave, što uzrokuje da koža počne da se ljušti.

Postoji nekoliko uzroka suvog temena: hladno i suvo vreme, stanja kože poput psorijaze ili ekcema ili upotrebe neadekvatnih proizvoda za kosu koji je dehidriraju i uklanjaju njena prirodnaulja. Korišćenje nekih komercijalnih proizvoda za kosu može dovesti i do stanja poznatog kao "kontaktni dermatitis", kad dolazi do iritacije kože i pojave osipa, često praćene svrabom.

Masna perut

Sa druge strane, masna perut (ili seboreični dermatitis) uzrokovana je prisustvom gljivice Malassezia, koja se obično nalazi na temenu većine odraslih osoba. Ova gljivica se hrani sebumom, a njena prenaseljenost dovodi do poremećaja kožne barijere, što može izazvati iritaciju temena i svrab. Vidljiva razlika u odnosu na suvu perut je u tome što su ljuspice veće, tamnije i teže ih je ukloniti.

Ko je skloniji nastanku peruti?

Pojava peruti pogađa ljude svih godina i polova. Međutim, postoje određeni faktori rizika koji Vas mogu učiniti podložnijim, kao što su:

  • Biti muškarac (muškarci češće imaju perut od žena)
  • Biti odrasla osoba (perut se javlja u mladosti i nastavlja do srednjih godina)
  • Prekomerni stres i/ili umor
  • Nedostatak hidratacije (problem koji se posebno odnosi na starije osobe)
  • Dijabetes i/ili gojaznost
  • Hormonske promene

Pobedite perut uz Revalid®

Brend Revalid® nudi holistički pristup u rešavanju problema kože glave i kose, uključujući i  specijalizovanu liniju proizvoda protiv peruti koja se sastoji od šampona Revalid® Anti-Dandruff Shampoo i Revalid® Triple Active Shampoo DSRevalid® Triple Active Shampoo DS je dermatološki ispitan, pažljivo pripremljen i proizveden šampon protiv seboreje i jake i uporne peruti. Kako? Dejstvom tri glavna aktivna sastojka:

  • Crinipan AD – moćna formula protiv peruti, posebno efikasna protiv gljivice Malassezia
  • Dandrilys – prirodni ekstrakt na bazi specifičnih saponina (jujubozida) izolovanih iz kore Joazeiro drveta koji vraća ravnotežu mikrobioti temena i ublažava svrab
  • Elestab 100 HP – antimikrobno sredstvo sa dugotrajnim dejstvom protiv svraba

Šampon donosi brzo olakšanje, uporedo sa smanjenjem seboreičnog dermatitisa (potvrdilo 80% pacijenata). S druge strane, Revalid® Anti-Dandruff shampoo efikasno rešava probleme kod blage do umerene peruti. Vraća prirodnu ravnotežu u hidrataciji temena i sprečava stvaranje nove peruti, što ga čini odličnim izborom u fazi održavanja odnosno nakon upotrebe Revalid® Triple Active Shampoo DS.